Loading...
Poslikave s skrinje
Kmečke skrinje so imele najbolj razkošno poslikavo na Gorenjskem, kjer je ohranjena najstarejša kmečka skrinja, ki nosi častitljivo letnico 1624 in je razstavljena v Mestni hiši v Kranju.
Motivi poslikav so bili zelo različni, priljubljene so bile predvsem cvetlice v kelikih z ročaji ali brez in cvetlični šopki v košaricah. Nekatere cvetove prepoznamo kot vrtnice ali nageljne, šmarnice, lilije ali tulipane.
Pogost motiv so bili tudi svetniki/svetnice, ki so bili običajno osebno povezani z lastniki in družinskimi člani in so predstavljali njihove zavetnike (patrone).
Razširjen in priljubljen motiv je bil sveti Florjan, zavetnik proti požarom; sveta Barbara in sveti Jurij na belem konju, ki je s sulico ubil zmaja.
Prav tako kot skrinje, tudi poslikave s skrinj danes izginevajo in jih lahko uvrstimo med ogroženo nesnovno kulturno dediščino.
Slika Poslikana skrinja Šopek starina velika lesena skrinja
Poslikave s skrinje
Kmečke skrinje so imele najbolj razkošno poslikavo na Gorenjskem, kjer je ohranjena najstarejša kmečka skrinja, ki nosi častitljivo letnico 1624 in je razstavljena v Mestni hiši v Kranju. Motivi poslikav so bili zelo različni, priljubljene so bile predvsem cvetlice v  kelikih z ročaji ali brez  in cvetlični šopki v košaricah. Nekatere cvetove prepoznamo kot vrtnice ali nageljne, šmarnice, lilije ali tulipane.
Pogost motiv so bili tudi  svetniki/svetnice, ki so bili običajno osebno povezani z lastniki in družinskimi člani in so predstavljali njihove zavetnike (patrone). Razširjen in priljubljen motiv je bil sveti Florjan, zavetnik proti požarom; sveta Barbara in sveti Jurij na belem konju, ki je s sulico ubil zmaja. Prav tako kot skrinje, tudi poslikave s skrinj danes izginevajo in jih lahko uvrstimo med ogroženo nesnovno kulturno dediščino.