Loading...
Pavol Tesar
Pavol Tesar je slikarstvo študiral pri akademskih slikarjih prof. Grabowieczkyju in Vargi ter se kasneje kot profesionalec v celoti posvetil umetniškemu ustvarjanju. Veliko je potoval po Evropi, nato pa se nastanil v Sloveniji. Njegova prva skupinska razstava v Sloveniji je bila leta 1992 v Gradu Mokrice, kateri sta sledili samostojni razstavi v Brežicah in v Ljubljani 1994. leta, nato pa še vrsta razstav po različnih slovenskih in evropskih mestih.
Leta 1999 je bil za svoj zgodovinski opus slik, na Slovaškem  nagrajen z zlato medaljo Sv. Cirila in Metoda. Prof. dr. Mirko Juteršek je takrat zapisal: »Ker je Pavol Tesar zelo plodovit in neumoren slikar, so njegove slike zastopane v različnih zbirkah po Sloveniji, še posebno po domovih. Umetnikove živobarvne krajine so polne sonca ter optimizma in tako kot njegove  zgodovinske slike takoj prepoznavne.«
Pavol Tesar Oljka olje Etno galerija Skrina
Pavol Tesar
Umetnik Karel Zelenko je prisoten na različnih področjih likovnega ustvarjanja – saj je svoje znanje nabiral pri velikanih slovenske umetnosti. Pri Borisu Kalinu je diplomiral na oddelku za kiparstvo, pri Božidarju Jakcu končal specialko za grafiko in nadaljeval študij pri Gabrielu Stupici, kjer je končal še slikarstvo.  Poleg naštetega je priljubljen tudi kot  ilustrator in oblikovalec keramike in keramičnega nakita.
Umetnik Karel Zelenko je prisoten na različnih področjih likovnega ustvarjanja – saj je svoje znanje nabiral pri velikanih slovenske umetnosti. Pri Borisu Kalinu je diplomiral na oddelku za kiparstvo, pri Božidarju Jakcu končal specialko za grafiko in nadaljeval študij pri Gabrielu Stupici, kjer je končal še slikarstvo.