Loading...
Slovenske narodne noše
Narodne noše ki jih poznamo danes, so se  uveljavile pred približno 250 leti kot slavnostno oblačilo, s katerim so kmečki prebivalci izražali svojo narodno identiteto.
Zato je Slovenija še danes prepletena s številnimi narodnimi nošami, ki se po posameznih pokrajinah med seboj močno razlikujejo, ponekod pa imajo tudi svoje krajevne značilnosti.
Narodne noše so povezane tudi s številnimi običaji, zaradi katerih so se pripadnost.
Da bi obudili spomine na pretekle dni, na starodavne šege in navade posamezniki praznično oblekli in s tem  izražali svojo  krajevno smo v Etno galeriji SKRINA za vas pripravili stilizirane grafike narodnih noš, keramične narodne noše in ročno barvane lesene noše.
Nekaterim figuram smo dodali tudi uporabno vrednost – napolnjene s soljo, poprom in pravkar kuhanimi jajčki bodo polepšale vašo jedilno mizo in pritegnile poglede obiskovalcev.

Skupine izdelkov

bela krajina etno galerija skrina Tradicija s posluhom slovenska ljudska noša lesene noše spredaj

Slovenske narodne noše
Narodne noše ki jih poznamo danes, so se  uveljavile pred približno 250 leti kot slavnostno oblačilo, s katerim so kmečki prebivalci izražali svojo narodno identiteto.
Zato je Slovenija še danes prepletena s številnimi narodnimi nošami, ki se po posameznih pokrajinah med seboj močno razlikujejo, ponekod pa imajo tudi svoje krajevne značilnosti. Narodne noše so povezane tudi s številnimi običaji, zaradi katerih so se pripadnost.
Da bi obudili spomine na pretekle dni, na starodavne šege in navade posamezniki praznično oblekli in s tem  izražali svojo  krajevno smo v Etno galeriji SKRINA za vas pripravili stilizirane grafike narodnih noš, keramične narodne noše in ročno barvane lesene noše. Nekaterim figuram smo dodali tudi uporabno vrednost – napolnjene s soljo, poprom in pravkar kuhanimi jajčki bodo polepšale vašo jedilno mizo in pritegnile poglede obiskovalcev.