Loading...
Lect
»Pogače bom jedu in vince bom piv, po Micko bom lubu, tok bom še živ«
Taki in podobni verzi so še danes nalepljeni na živobarvnih lectovih srcih, ki so okrašeni s sladkornimi premazi v različnih barvah. Rdeča barva lectovih srčkov simbolizira strast in ljubezen, rumena pentljica je znak brezmejnosti in neskončnosti, zelene rožice pa ponazarjajo rast in razvoj. Nekatera lectova srca so okrašena z barvno risbo ali napisom, največkrat je to ljubezensko sporočilo. Velikokrat je namesto verza na sredini srca ogledalce, ki naj bi bilo po ljudskem izročilu namenjeno temu, da so se dekleta lahko v njem občudovala.
Lectarstvo je ena najstarejših obrti pri nas. Peka medenih kruhkov na Slovenskem sega v 19. stoletje. Nekoč so te lepo krašene medenjake pekli izključno ob največjih cerkvenih in družinskih praznikih kot slaščico pa tudi kot svatovsko darilo. Priljubljena motiva sta bila tudi ptiček in konjiček.
Loading...
Lect
Keramičarka Zdenka Kastelic ima poleg svojega vsakdana še čisto svoj – pravljični  svet, kjer nastajajo  hiše in gradovi; princi in princese; harlekini in gospodične in druge podobe iz njenega sanjskega sveta. Vsak njen izdelek izraža del njene duše in prav vsak je drugačen, svoj in neponovljiv.
Poleg nežnih in usklajenih barv nas pritegnejo tudi ornamenti, ki so del njene likovne govorice. Keramika je pogosto opremljena s teksti. kot je naslednji: »Sreča je čudežen prah, ki ga narava iz svojih angelskih rok stresa v naše naročje, da ga čuvamo in negujemo«. Njeni izdelki najdejo vedno nove čarobne poti v srca tistih, ki smo po duši ostali otroci.