Loading...
Irena Polanec
Slikarstvo Irene Polanec predstavlja posebnost tako v slovenskem kot evropskem prostoru zato ni naključje, da je bila uvrščena v knjigo Femmes Artistes d’hier a aujourd’hui, v kateri so zbrane slikarke, ki bodo po mnenju francoskih likovnih kritikov  pustile sled v zgodovini likovne umetnosti. Njene slike predstavljajo sintezo modernizma in elementov tradicije. Njen uveljavljeni motiv so portreti idealiziranih ženskih obrazov, na temnem ali zlatem ozadju.
Ženske figure, s prvinskim imenom »EVA« so obogatene z zlatimi poudarki, z rdečimi ali zelenimi jabolki, v lase vpetimi školjkami, travami, cvetovi  in drugim okrasjem, ki še poudarja ženskost, zapeljivost,  sanje in hrepenenje. Imela je več odmevnih v Sloveniji in po svetu in bila leta 1997 izbrana za Slovenko leta.
Irena Polanec Eva slovenska umetnica grafika
Irena Polanec
Slikarstvo Irene Polanec predstavlja posebnost tako v slovenskem, kot evropskem prostoru. Njeno slikarstvo predstavlja sintezo med modernizmom in elementi tradicije. Vse njene ženske figure s prvinskim imenom »EVA« prinašajo osupljivo bogastvo zelenja, trav, cvetov in sadežev. Temna in zlata ozadja, rdeča ali zelena jabolka, školjke vpletene v lase in druga okrasja še poudarjajo ženskost, sanje in hrepenenje.