Naj bo vaša ptičja hišica gostoljubno pogrnjena mizica. Še preden se odpravite v šolo ali službo, nasujte v njo čim več različnih semen (mešanico za zunanje ptice). Ko se vrnete domov, poglejte katerega zrnja je zmanjkalo in dopolnite jedilnik. Še pred mrakom pa ne pozabite na ptičjo večerjo. Ptice lahko hranite skozi vse leto.Ptičja hišica je odlično mesto za opazovanje ptic. Za šolarja je opazovanje ptic še posebno zanimivo, lahko pa svoja opazovanja skrbno zapiše. Katera vrsta ptic zjutraj prileti prva, katere vrste ji sledijo, katere se hranijo pozno popoldne in katere so zadnje večerne gostje. Svoja opažanja lahko primerja s sošolci in prijatelji.
S ptičjo hišico boste spremenili vaš vrt ali dvorišče v prehranjevalno okolje, ki ne bo prineslo le veselih pesmi, pisanih barv in radosti, pač pa bo koristilo tudi pticam in okolju.

Pomlad je čas, ko imajo ptice mlade in si lahko z vašo hrano precej pomagajo. Večina rastlin še nima niti semen, niti jagod, ki bi lahko nahranile ptice. Vaša hrana je zato zanje zelo pomembna.

Poletje je najlepši čas za hranjenje ptic. Lahko se zgodi, da bodo v vašo hišico prihajale popolnoma druge ptice kot so pozimi. Nekatere ptice pripeljejo iz svojih gnezd mlade, da se naučijo hraniti v vaši ptičji hišici. Mladiči, polni vznemirjenja pogosto uprizorijo pravo predstavo.

Jeseni se veliko ptic začne združevati v jate, ki potem odletijo v tople kraje. Tiste, ki ostanejo, pa se morajo pripraviti na zimo. Nekatere spremenijo prehranjevalne navade. Ptice, ki običajno jedo žuželke, lahko začnejo jesti jagode in semena.

Pozimi, da bi preživele mrzle dni, morajo ptice pojesti več kot običajno, kar pa ni lahko, saj zaradi mraza ni hrane. Mnoge ptice namreč pojedo na dan toliko hrane, kolikor tehtajo same. Zato ima ptičji želodček posebne zmogljivosti, da lahko več prebavi in potreba po hrani je večja.

Če boš ptice vestno hranil in pozorno opazoval, boš izvedel marsikaj zanimivega o svojih pernatih prijateljih.